dimecres, 13 de febrer del 2019

Mary Anderson

El dia 11 de febrer és el dia internacional de la nena i la dona científica. Els alumnes de Cal Maiol hem pogut aprendre sobre diferents científiques. Les síndries hem après que la MARY ANDERSON va ser la inventora de l'eixugaparabrisa
    I què deu ser això de l'eixugaparabrisa? Doncs gràcies al NIL hem sortit de dubtes: són aquells pals que té el cotxe al vidre i que quan plou es mou perquè no xoquem. Per tant, és allò que neteja el vidre del cotxe quan plou i ajuda al conductor a millorar la visibilitat.
També hem estat parlant sobre el líquid que necessita l'eixugaparabrisa per fer bé la seva funció. Aquest és el netejaparabrisa que es guarda a un dipòsit del motor del cotxe i, a mesura que s'utilitza, es va gastant i s'ha d'anar reomplint. 
Entre tot, hem conegut la història del Daniel i la Lara Krohn d'11 i 9 anys, respectivament.
     
Són dos germans d'Alemanya que un dia que es va posar a ploure quan viatjaven amb cotxe amb la seva família, el seu eixugaparabrisa no funcionava. El seu pare el va voler posar en funcionament i es va adonar que no tenia aigua. Com pot ser que hi hagués aigua per tot arreu excepte al dipòsit del netejaparabrisa?
Els dos germans es van fer la mateixa pregunta, la qual els semblava divertida i fàcil de respondre a la vegada: es podria reutilitzar l'aigua de la pluja
Per fer diferents proves van utilitzar el seu camió de bombers de joguina, una bomba i el submergien a un aquari. Després hi van afegir un sistema de filtratge perquè l'aigua sortís neta i va funcionar molt bé.
Poc després va arribar la idea a la marca de cotxes Ford qui, de seguida va desenvolupar un prototip a mida real primer i, més tard el va instal·lar a un dels seus models. El qual van presentar el dia mundial de l'aigua. "En menys de 5 minuts de pluja el dipòsit de netejaparabrises s'omple completament".
        
Després d'haver après i vist diferents tipus d'eixugaparabrisa, les síndries hem decidit convertir-nos també en petits científics i hem creat el nostre propi neteja i eixugaparabrises manual. 
Ben equipats i a la sala d'experimentació, hem observat dos líquids que aparentment semblen aigua perquè són de color transparent. Però hem canviat d'idea quan els hem olorat ja que un d'ells no fa olor i l'altre en fa molta! I a més a més, si ens hi fixem bé podem observar que el que fa més olor també té unes petites bombolletes.
Ara sabem que el que no fa olor a res és l'aigua i el que fa una olor més forta és el vinagre de neteja. Tots dos barrejats es converteixen amb un netejaparabrisa anticongelant fantàstic per deixar els vidres ben nets!
I per arrodonir el nostre kit hem utilitzat un depressor, una pinça gran i un tros de feltre adhesiu per crear un eixugaparabrisa manual.
AQUí ens veureu com a grans científiques i científics i inventores i inventors

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada