dissabte, 18 de gener del 2020

Anem al CRAM

Les Tarasques hem anat al CRAM a veure algunes tortugues marines i a aprendre què hem de fer si mai ens trobéssim una tortuga a la sorra malferida.
A l'arribar al CRAM hem conegut a l'Alba, que ha estat qui ens ha fet totes les explicacions de les diferents activitats que hem realitzat.
Primer hem parlat una estona dels taurons. Sabeu que els taurons no són dolents i que no mengen persones?? No els hi agrada la nostra carn!!!!! 
Quan hem acabat hem anat a conèixer a la tortuga "Massa Gran". És la tortuga més gran del CRAM. De petita va estar en un centre d'investigació i després la van portar al CRAM. Sempre ha estat amb persones que l'han cuidat així que ara ja no la poden tornar al mar ja que no sabria com buscar menjar, on anar... Està molt acostumada a veure gent i quan ens hem posat davant d'ell, perquè és un mascle, ha sortit a saludar-nos! És mooolt gran! L'Alba ens ha explicat que pesa uns 700 kilos!
I també hem anat a veure a l'hospital a quatre tortugues que estan curant els veterinaris. Totes elles són Babaua i les han trobat pescadors en el nostre mar, el Mediterrani. Estan malaltes perquè han menjat plàstic! Mireu! dins aquests pots hi ha el plàstic que s'han empassat pensant-se que era menjar!
 
Després hem anat a una sala on hem pogut parlar de les 3 tortugues que podem trobar al Mediterrani., la Babaua, la tortuga verda i la tortuga Llaüt, que és la tortuga més gran de totes (no viu aquí però en podem trobar ja que viatgen molt per trobar menjar). Hem fet un trencaclosques, hem vist que mengen i hem classificat el menjar. També hem vist un conte d'un nen que llença plàstics al mar i després se n'adona que ho ha fet molt malament!
I finalment hem anat a una altra sala on hem trobat una tortuga així!
L'Alba ens ha explicat què hem de fer si mai trobem una tortuga a la sorra i entre totes les Tarasques l'hem ajudat.
Primer hem de trucar al 112 per avisar i que vingui la gent del CRAM a buscar la tortuga. Mentre no venen, hem de procurar que la gent no s'atanci a la tortuga i perquè no s'espanti li hem de tapar els ulls. Li hem d'anar tirant aigua per la closca i les potes perquè no es deshidrati. 
Quan arriben els voluntaris i veterinaris del CRAM miren de treure els plàstics que pugui tenir a la boca i desembolicar cordes, reixes o el que pugui tenir embolicats pel cos. Miren de curar ferides, li treuen sang per veure que és el que li passa, escolten el batec del cor, li donen xarop, menjar... si la poden tornar ja a l'aigua l'agafen i la porten al mar, però sinó, la portaràn al CRAM fins que es curi.
Hem après un munt de coses al CRAM!!!! I hem prés consciència de la importància que té mantenir els nostre mar net! No només cal no llençar plàstics per tot arreu, sinó que és més important no comprar-ne i evitar-lo sempre que sigui possible!

AQUÍ podreu veure un munt de fotos! I veureu com les Tarasques hem estat en tot moment súper atents i escoltant totes les explicaions de l'Alba. Ens ha encatat anar al CRAM!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada